Правильно кажуть, що, якщо людина талановита, то талант у неї багатогранний. Однак вона повинна ще зуміти розвинути в собі всі ці дарування, відшліфувати свої здібності і правильно скористатися ними з користю для себе і для людей, але вдається це далеко не всім і вже у всякому разі не відразу(Алі Апшерон).

А от викладачка кафедри фахових методик та інноваційних технологій у початковій школі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, начальник Центру культури і дозвілля «Гаудеамус», Заслужений працівник культури України, режисер-постановник студентського народного театру драми і комедії факультету початкової освіти Наталія Алексеєва не побоялася спробувати себе ще в одному виді народно-прикладного мистецтва – лялькарстві, і її старання були високо оцінені журі міжнародного конкурсу, який проходив у Празі.  Наталія Дмитрівна стала володаркою Гран-прі конкурсу «Празька рапсодія» у співпраці з організацією OREA FEST & EUROPE FESTIVALS.

Виготовляти ляльки-мотанки Наталя Дмитрівна почала нещодавно, але за цей  короткий проміжок часу вона створила чималу кількість сюжетних композицій мотанок, які ілюструють образи із української літературної класики, усної народної творчості, соціально-побутової сфери, власні переживання і емоції. Головною особливістю виготовлених ляльок є те, що вони виготовлені із українських старовинних вишиванок, рушників, хусток, плахт, відрізків тканин, які з часом отримали пошкодження, і їх не можна використовувати за призначенням. Окрім того, пані Наталія провела декілька майстер-класів для здобувачів освіти та всіх бажаючих, персональну виставку на факультеті до 210-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Майже усі виготовлені нею мотанки передано на благодійні заходи волонтерів, а виручені кошти із продажу передаються на підтримку ЗСУ. Отож з користю для себе і для людей, а головне – з наміром зберегти найкращі надбання української культури і підтримати наших захисників та захисниць.

Пресцентр УДПУ